Homofile og lesbiske sosialdemokrater

 

Hjem

Aktuelt

I media

Politikk

Om oss

Bli medlem Kontakt oss

Homonettverket i Ap

                 

Hvem er vi?


Homofile og lesbiske sosialdemokrater er Arbeiderpartiets nasjonale nettverk for homofile og lesbiske. Vi er samtidig et lokallag i Oslo Arbeiderparti.
 

Nyttige lenker


Arbeiderpartiet
AUF 
HBT Socialdemokraterna
LLH
Skeiv Ungdom
ILGA Europe
Gaysir
Blikk

Queer Ecosy
 

Homohistorie


Homohistorisk gjennomgang

av Kim Friele.

Les mer
 

Welcome to the webiste of the Norwegian Gay and Lesbian Social Democrats. Read more.


Velkommen til Homofile og lesbiske sosialdemokraters nettsider! Noe du savner? Innspill? Kontakt oss gjerne!

 

Foreldre uten diagnose

KRFs landsstyre slo nylig fast at homofili har ”naturlige årsaker”. Med den begrunnelsen vil partiet nekte lesbiske rett til assistert befruktning, for det ”er et tilbud til par som av medisinske årsaker ikke kan få barn”.

Regjeringen la nylig fram forslag om en ny ekteskapslov og lik rett til å bli vurdert som adoptivforeldre. Det ser ut til at dette vedtas med brede flertall i Stortinget. Når det gjelder lik rett til assistert befruktning, er det mer åpent. Det som er sikkert, er at AP og SV stemmer for, og at KRF og FRP er i mot.

Det er gledelig at KRF (omsider) ser på homofili som naturlig, men partiet antar feilaktig at heterofile par i dag må være syke for å få behandling for barnløshet. Det er tilstrekkelig at de prøver å få barn uten å lykkes. Om KRF nå vil innføre et diagnosekrav, hvordan stiller de seg til lesbiske par som er medisinsk ufruktbare? Skal de likevel utelukkes, eller stiller saken seg annerledes om de i tillegg kan dokumentere sykdom?

For Arbeiderpartiet handler lovforslagene om likebehandling. Alle skal vurderes etter samme kriterier og omsorgsevne skal være avgjørende. Alternativet for lesbiske er ikke å avstå fra å få barn. Alternativet er at dagens praksis med å reise til utlandet fortsetter. Sverige har hatt lik rett til assistert befruktning for lesbiske siden 2005, Danmark fra 2006. I Finland kan sæddonor samtykke til at lesbiske eller enslige insemineres. Spørsmålet er ikke om lesbiske skal ha tilgang til assistert befruktning, men om de skal få det i Norge. Når lesbiske får barn, er foreldrene godt forberedte og beslutningen om å få barn er gjennomtenkt. Undersøkelser viser at barn av homofile har det like bra som andre barn.

Barneombudet støtter assistert befruktning for lesbiske i Norge, bl.a. fordi barnet vil få rett til informasjon om donor (biologisk far) når det fyller 18 år. Slik er det ikke i Danmark der mange lesbiske insemineres i dag. Det må være et tankekors for KRF at de står i veien for at barn får kunnskap om sitt biologiske opphav.

Om forslaget om assistert befruktning blir nedstemt, går vi inn i 2009 med et lovverk som fortsatt gjør forskjell på homofile og heterofile par. Vi stemples fortsatt som annenrangs foreldre, og våre barn vil fortsatt ikke ha samme rettigheter som andre barn. Derfor er spørsmålet prinsipielt viktig og av interesse for langt flere enn de som berøres direkte.

Håkon Haugli, bystyremedlem i Oslo (A) og leder APs homonettverk

 

Innlegget sto på trykk i VG 29. april 2008. 

Hjem     Aktuelt     I media     Politikk     Om oss     Bli medlem     Kontakt oss